هر شهروند تربتی یک مروج افتخاری فرهنگ اهدای خون
target="_blank" >

خون ماده ای است ارزشمند،گران بها وبی بدیل که تنها از منابع انسانی به دست می آید.با وجود پیشرفت های گسترده دردانش پزشکی ،هنوز جایگزین مناسب برای آن پیدا نشده است.خون به عنوان یک داروقلمداد می شودکه علاوه درخونریزی ها،جراحی هاوبیماریهای مختلف ،فراورده های متعدد سلولی وپلاسمایی از آن تهیه می گرددکه هرکدام کاربرد ویژای برای درمان بیماران دارد.

سالانه بیش از 150000مادردرسراسر دنیا با تزریق خون وفراورده های خونی از مرگ حتمی ناشی از عوارض بارداری و زایمان رهایی می یابند.

زنان نیمی از جامعه انسانی هستند که نمی توان توانایی واستعداد انها را نادیده گرفت. شرایط عمومی اهدای خون مانندسن ،وزن ،فشار خون ،درجه حرارت،نبض و ...درزنان تفاوتی بامردان ندارد.برخی جوامع اهدای خون رایک کار مردانه می پندارند.این درحالی است که زنان یکی از جمعیت های سالم ومناسب برای اهدای خون هستند و می توانند جزء اهداکنندگان مستمر خون باشند.

1-چه گروهی از بانوان می توانند خون اهدا نمایند؟

هرخانم سالم درگروه سنی 17-65سال با حداقل وزن 50کیلوگرم می توند خون اهدا نماید.

2-خانم ها چه میزان خون می توانند اهدا نمایند؟

خانم ها به حجم cc450 می توانند خون اهدا نمایند.

3-دفعات اهدای خون دربانوان چگونه می تواند باشد؟

باتوجه به شرایط فیزیولوژیکی بانوان تاقبل از دوران یائسگی می توانند حداکثر3بار درسال خون اهدا نمایندوپس از دوران یائسگی تا 4بار درسال می توانند خون اهدا نمایند.

4-درچه مواردی بانوان واجد شرایط اهدا نیستند؟

1-دردوران حاملگی وتا 6هفته پس از زایمان.

2-درصورت داشتن سقط ،تا1سال پس از آن

3-دردوران شیردهی ،تا زمانی که شیر می دهند

4-دردوران قاعدگی ،درصورت قاعدگی شدید ودردناک تارفع علائم

نکته :مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی منعی جهت اهدای خون ندارد.

5-آیا آهنی که حین خون دادن از دست می رود جبرن می شود؟

با اهدای یک واحد خون ،بدن تقریبا 225میلی گرم آهن از دست می دهد درحالت عادی بدن این میزان آهن ازدست رفته رابه مرور زمان جبران خواهد کرد که با دریافت غذاهای با آهن بیشتر معمولا اهن از دست رفته جایگزین می شود.

6- چه مواد غذایی حاوی آهن می باشد؟

مواد غذایی حاویآهن که بانوان می توانند از آن استفاده کنندشامل:

1- منابع غذایی حیوانی :جگر،گوشت قرمز(گاو وگوسفند)،مرغ ،ماکیان وماهی ،زرده تخم مرغ

2-منابع غذایی گیاهی :سبزی  های برگ سبز تیره مثل جعفری ،برگ چغندر ، برگ های تیره رنگ کاهو وحبوبات مثل لوبیا چیتی ،نخود ،عدسی و ......

3- آجیل وخشکبار:تخمه کدو وآفتاب گردان،توت وانجیرخشک ،کشمش سبز،مغز بادام ،پسته

نکته: مزیت گوشت نست به سایر موادغذایی این است که میزان آهن آن نه تنها زیاد است بلکه اهن آن به اسانی جذب می شود.

مصرف ویتامین C که درانواع سبزی ها ومیوه ها به خصوص مرکبات ،کیوی ،گوجه فرنگی ،فلفل سبزوفلفل دلمه ای ،گل کلم وجوددارد،جذب آهن را حتی تا 2 برابرافزایش می دهددرضمن برای جلوگیری از کاهش جذب آهن بهتر است چای وقهوه درفاصله یک ساعت قبل وبعد تا دو ساعت بعداز غذا مصرف نشود.

مکمل یاری اهداکنندگان

با رعایت تمامی شرایط لازم درضوابط تجویز،قرص های حاوی آهن دراختیار تمام زنان در سنین باروری که موفق به اهدای خون می شوندقرارداده می شودوآموزش های لازم درزمینه نحوه مصرف وتوصیه های پزشکی به آن ها داده می شود.چرا که دریافت مکمل آهن شرایط خاص خود رامی طلبدودرصورت بروزعوارض شدیدوجدی ،مصرف قرص ها قطع وبا پزشک مشورت شود.

نکاتی که درهنگام مصرف مکمل اهن باید رعایت شود:

*قرص آهن رانباید همراه با چای وقهوه ویا شیر مصرف کردچون جذب نمی شود.

*قرص آهن با معده خالی ممکن است عوارضی مانند تهوع ،استفراغ ودرد معده ایجاد کند بنابرین بهتر است بعداز غذا خورده شود.

*با مصرف قرص آهن رنگ مدفوع تیره می شود این امر طبیعی است ومشکلی به وجود نمی آورد.

*مصرف قرص آهن را به دلیل اختلالات گوارشی (تهوع ویا دل درد احتمالی )قطع نکنید.معده پس از چند روز عادت کرده وعوارض جانبی قرص آهن بعد از چند روز بهبود می یابند.





طبقه بندی: علمی،  فرهنگ سلامت، 
نوشته شده در تاریخ دوشنبه 14 اردیبهشت 1394 توسط روابط عمومی پایگاه انتقال خون تربت حیدریه
تمامی حقوق این سایت برای پایگاه انتقال خون تربت حیدریه محفوظ است | طراحی : انجمن دانشجویان فناوری اطلاعات دانشگاه پیام نور تربت حیدریه

  • ریه | وبلاگ شخصی | بن تن
  • شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات